Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Sverige har blivit ett vinland

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, October 27, 2016 19:04:44

Vinmässor, vinprovningar, vinresor, är något som blivit inne i Sverige de senaste åren. Många känner nog till Parador, Egri Bikaver, Zeller Schwartze Katze och en del andra ”exklusiva” viner från sjuttiotalet. Då var det något nytt och spännande men idag känns inte de vinerna intressanta. Nu är det viner från Bordeaux, Piemonte och Stellenbosch som gäller.

Jag tillhör de som ofta deltar i provningar, besöker vingårdar och är även funktionär på en kvalitetsvinmässa. Det har blivit en resa med många stationer och några erfarenheter kommer här.


Vinmässor
Det blir ofta spännande och givande diskussioner vid montrarna på vinmässor. Och jag tar några exempel på hur intresset har förändrats under de senaste tio åren. Då var frågorna ofta, ”jag vill prova ett gott vin, vad rekommenderar du.” Dessa frågor är givetvis vanliga även idag, men det har tillkommit många andra, till exempel, ”till vilken mat passar det här vinet”, eller ”vi ska äta oxfilé med en trattkantarellsås till helgen, vad rekommenderar du för vin till det.”
Men det är också vanligt med frågor omkring hur lång tid ett vin kan lagras och hur mycket restsocker som finns i vinet.

Besökarna har blivit mycket kunnigare så det gäller för oss funktionärer att hela tiden utbilda oss för att kunna ha givande samtal med dem.


Vinresor
Många researrangörer har nu som ett naturligt tillval för sina resenärer att kunna göra vingårdsbesök. Det är också vanligt med resor som enbart besöker vingårdar. En utveckling som jag tycker är positiv. Att besöka vingårdar innebär inte bara att du får prova några av gårdens viner, du brukar också få en information om gården, om distriktet, druvorna, framställningen, lagring och mycket annat.

Besöken kan variera mycket. Från de små gårdarnas entusiastiska ägare och vinmakare, till de stora vinslotten där ägarna oftast finns i någon annan del av världen och som överlåter guidning och provning till anställda på en marknadsavdelning. Båda dessa typer av besök har sin charm, men för egen del föredrar jag att träffa den ”lille” vinbonden med det stora engagemanget framför en anställd från en marknadsavdelning som informerar professionellt men inte alltid med samma inlevelse.

En annan variant som är populär är att vandra eller cykla i ett vindistrikt och göra besök på vingårdar som finns längs vägen. Då kombinerar du motion med vin och god mat.


Provningar
Ingången till ett större vinintresse är oftast att börja delta i provningar. Att lära känna skillnaden på olika druvor, nya och lagrade viner, samma sorts druvor med odlade i olika delar av världen och många andra teman.
En typ av provning som jag verkligen rekommenderar är att smaka vin tillsammans med vissa matingredienser.
Då hittar du vad som passar ihop, men även att du kan förändra en smak, med att till exempel tillsätta mera salt eller citron. Ett tydligt exempel är om ett vin upplevs för syrligt till en maträtt så går det hälla lite citron över maten. Då dämpas syran i vinet och man upplever istället mera av fyllighet och sötma. Det finns många andra enkla sätt att förbättra en kombinerad smakupplevelse för mat och vin.

Men det är viktigt att poängtera att det finns inget som är rätt eller fel när det gäller dofter och smaker. Vi har våra individuella doftminnen och smaklökar och det vi känner är lika rätt som det som någon annan känner.

Vinprovningar arrangeras numera i många olika sammanhang, som företagsevent, möhippor/svensexor, konferenser eller rena kompisgäng. Provningar på olika nivå och med olika innehåll, men populärt är det.

Är allt positivt med den ökade vinkulturen?
I grunden är jag positivt inställd till en bättre kunskap om viner och allt som hör till detta. Det ger nya smakupplevelser framförallt tillsammans med mat. Det ger också möjlighet till trevligt umgänge och intressanta möten och resor.

Men jag vill tillägga
Är du en person som hellre dricker för ”yrsla” än för smak- och doftupplevelser då är nog inte vinprovarhobbyn något för dig. Man ska komma ihåg att alkoholen är ett gift och jag vill därför sluta med munskänkarnas kloka devis:

Hellre kvalité än kvantitet  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.