Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Hata brottet men älska brottslingen…

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, November 21, 2016 20:41:35

Norrmalmstorgsdramat – Stockholmssyndromet
Ett av det mest kända kriminaldraman som utspelats i Sverige kallas ofta för Norrmalmstorgsdramat. Erfarenheterna och lärdomarna efter händelsen kallas ofta för Stockholmssyndromet.

Jag brukar ofta säga att kriminalitet är spännande, men menar inte med det att jag försvarar kriminella handlingar. Norrmalmstorgsdramat är en förskräcklig händelse MEN som i förlängningen inneburit ökad kunskap på många områden.
Ger en kort resumé och några lärdomar som kommit efter händelsen.

Händelsen
Det hela började med ett ”vanligt” bankrån på Kreditbanken Norrmalmstorg i Stockholm. En fånge på permission, Janne Olsson gick in på kontoret, beväpnad med en kpist. Polis larmades.

Poliserna som kom gick in på kontoret och Janne Olsson sköt och sårade en av dem i handen.
När rånaren insåg att kontoret var omringat av poliser tog han, fyra personer som gisslan och gömde sig i kundvalvet. Gisslan var tre kvinnor och en man.

Lärdom: Redan här har vi första lärdomen. Man går inte mot en beväpnad rånare, ens om man är polis. Med ett automatvapen skulle många ha kunnat skadas och dessutom skulle sannolikt gisslansituationen inte uppstått om inte polisen trampat in i lokalen.
Polisens rutiner ändrades efter detta.

Fortsättningen
Det som hände därefter är lite av kriminalhistoria. Några poliser lyckades ta sig in i banklokalen och stänga valvsdörren. Därmed visste polisen var man hade rånaren, men anade nog inte att problemen skulle bli mångdubbelt större.
Rånaren krävde att Clark Olofsson skulle föras till honom, sam tre miljoner kronor, skottsäkra västar, hjälmar, två pistoler och en flyktbil.

Clark Olofsson släpptes från sitt fängelse, efter ett regeringsbeslut och sammanfördes med rånaren och gisslan i valvet. Ett sex dagar långt förhandlingsspel tog sin början.
Polisen borrade ett antal hål i taket som först användes för att sänka ner en kamera och sedan för att släppa in gas.
För att hindra polisen från att använda gas tvingades gisslan under perioder stå längs väggarna med snaror runt halsen så att de skulle strypas om gas sprutades in i valvet.
Två gånger sköt Janne Olsson upp genom hålen och vid ett tillfälle träffades en kriminaltekniker i handen och ansiktet.

Vid två tillfällen talade Olofsson, Olsson samt två ur gisslan med dåvarande statsminister Olof Palme, varav det ena samtalet sändes direkt i radio.

Rånaren gav upp när polisen sprutade in gas och gripandet blev odramatiskt utan att någon skadades.
Janne Olsson dömdes till tio års fängelse. Även Clark Olofsson dömdes i Tingsrätten, men frikändes i Hovrätten. Han hävdade att han enbart skyddade gisslan.

Lärdomar:
En lärdom är att när personer lever under press en tid så är det svårt att få samstämmiga bilder av vad som hände. SVT hade ett minnesprogram trettio år efter dramat och både gisslans minnesbilder och rånarnas var väldigt olika. Även Janne Olsson och Clark Olofsson hade olika bilder av vad som hade hänt.

En annan lärdom är att vid en långvarig gisslansituation så är det inte ovanligt att gisslan tar brottslingarnas parti.
Detta var väldigt tydligt vid ett av telefonsamtalen med Palme, när en av gisslan krävde att brottslingarna skulle friges. Hon menade att hon var mera rädd för polisen än för rånarna.

En tredje lärdom blev hur man ska hantera personer som befunnit sig i kris. I dag har vi stöd-/krisgrupper vid de flesta större företag och samhället har posom-grupper som rycker in vid större olyckor.
Det fanns inte vid tiden för Norrmalmstorgsdramet och bland annat berättas det att en av poliserna som skottskades, som belöning, skulle få några veckor extra ledigt och vistas i sin sommarstuga. Ett råd, som i efterhand, visade sig totalt felaktigt. Efter en kris behöver man prata av sig och inte dra sig undan. Något man vet nu, men inte då.
Den polismannen hade svårt att återgå till sin tjänst.

En riktigt udda avslutning
En mycket ovanlig följd av detta drama var att en av gisslan, många år efteråt, kontaktade Clark Olofsson. Hon ville nämligen ha barn med honom. De träffades under några permissioner och hon blev också gravid. De var överens om att hon aldrig skulle avslöja vem fadern var. En tid efter födseln dog emellertid barnet och hon kom för några år sedan ut med en bok där hon berättar sin version av Norrmalmstorgsdramat och hur hon träffade Clark många år senare.

Det känns som ett gammalt ordspråk aldrig passat bättre:

”Hata brottet, men älska brottslingen”  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.