Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Vi måste bli flera

ÅsikterPosted by Torbjörn Ohlsson Tue, December 06, 2016 11:44:03

Många branscher i Sverige skriker efter arbetskraft Vi har en befolkningspyramid som hur tydligt som helst visar att behovet av nya människor i Sverige kommer att växa kraftigt under många år.

Ändå underlättar inte staten för människor att komma hit.

Jag vet att det inte är så lätt att bara öppna gränserna så hittar vi lämplig arbetskraft, men det finns risker för framtiden om vi inte börjar anpassa och utbilda nya medborgare inom de bristyrken som redan finns.

Visar SCB:s befolkningspyramider från tre olika år.

Så här såg det ut 1750.

Sverige hade en liten befolkning och inte många personer nådde åttio års ålder. Pyramiden var jämt fördelad över åldersgrupperna, d.v.s. det föddes många barn som kom ut i arbetslivet tidigt.


År 1900 såg det ut så här

Befolkningen hade ökat och förhållandevis många nådde åttio års ålder. Men fortfarande var det en riktig pyramid med stort barnafödande, många i arbetsålder och en tydligt avtunnande spets av äldre.


År 2015 hade figuren ändrat sig och fått det här utseendet.
Jag skriver figur och inte pyramid för den har inte längre ett pyramidutseende. Många passerar nittio år och vi kan skymta hundraåringar.
Det föds alldeles för få barn i förhållande till den stora grupp som finns mellan 20 och 70 år, ja även 80 åringarna är många.

Det är mera en stapel, eller ett torn, än en pyramid.

Tänk er
Om vi i tanken flyttar oss 20 år framåt. Då är detta torn ännu mera snedfördelat och tyngt i överkanten. Även om vi blir friskare och friskare, så kommer vårdbehovet av personer i de översta åldrarna sannolikt att vara betydligt större än idag och det ska lösas med allt färre personer.

Roger Akelius
Är fastighetsmiljardären som räknat och funderat mycket på den kommande bristsituationen av arbetskraft. Han och hans företag har också sponsrat många grupper med utbildningsmaterial och viss utrustning.
Han har flera kontroversiella förslag, t.ex:
- Låt arbetslösa, oavsett nationalitet få tjäna 120.000 per år, skattefritt
- Befria arbetsgivare från anställningsansvar
- Enklare byggregler
- Ge flyktingar ett kontokort vid gränsen för att klara startkostnaderna. Låt dem sen börja jobba direkt.

Han anser att det behövs många nya grepp för att klara välfärden på lång sikt. Om 20 år när alla födda på 40, 50 och 60 talet är pensionerade, många säkert vårdkrävande då behövs många nya krafter.

Tankesmedjan Arena
Har räknat på invandringens kostnader och intäkter ända sedan 50 talet och deras chefsekonom Sandro Scocco har tillsammans med Lars Fredrik Andersson vid Umeå Universitet kommit fram till att invandringen ekonomiska överskott sedan dess uppgår till omkring 900 miljarder kronor.
Det har av naturliga skäl minskat de senaste åren, men totalt sett är skatteinkomsterna från invandrargrupper, nya och gamla, betydligt större än kostnaderna.
I dag har Sverige nästan 2,5 miljarder invandrare och utan dem skulle ekonomin vara en femtedel mindre.

Till sist
Att bedöma Akelius förslag, de jag räknade upp var bara några exempel, eller kontrollera Arenas beräkningar tänker jag inte försöka göra. Det är svårt och statistiska beräkningar och delvis politiska förslag går att vrida hur som helst.

Däremot är jag fullständigt övertygad om att vi måste bli flera invånare i landet. Det är bara att titta på 2015 års befolkningspyramid så syns det att vi är snett ute och att det är bråttom att få nya personer till företagen.

Det är inte av någon speciell politisk övertygelse som jag hävdar att vi måste låta flera personer komma till Sverige. Det är snarare en aning egoistiska motiv som gör att jag anser det. Ska landets företag kunna utvecklas och vi som om 20 år är ”gamlingar” ha en någorlunda trygg ålderdom då måste flera dela på bördorna.

Kom dessutom ihåg att i stort sett hela västvärldens befolkningspyramider ser ut som Sveriges.
Nästan ALLA dessa länder kommer att behöva ha invandring. Det kommer att bli konkurrens om människorna.
Att låta fullt friska personer sitta mer eller mindre inspärrade på olika förläggningar är snarast ett hån emot de personerna när samhället ropar efter arbetskraft.


Att bygga murar och andra hinder känns som om någon har otur i tänkandet.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.