Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Mitt 2016

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Sun, December 18, 2016 16:09:53

Det har blivit lite av en tradition för mig att i slutet av varje år, göra en liten sammanfattning om vad som skett under året.
Ibland brukar jag skriva om sådant som hänt ute i stora världen, alltså utanför Frösön, men där har varit så mycket elände så jag blir lite inåtvänd och tittar istället på mitt eget 2016.

Precis som i fjol konstaterar jag, att i och med att jag stiger upp och känner mig frisk varje dag så tillhör jag en lycklig del av befolkningen. Lägger jag dessutom till ytterligare några saker så blir 2016 ett fantastiskt år, något som jag faktiskt brukar kunna säga nästan varje år.

Fjällen
Jag skriver ofta om att jag trivs i fjällen. Numera är vi där omkring halva tiden. Det ger både rekreation och inspiration. Jag gillar stillheten, vidderna, renarna som elegant strövar omkring och de guldfärgade myrarna på sensommaren.
Under 2016 har det blivit många vårvinter- och sensommardagar på kalfjället.

Här är bilder från en fantastisk dag på Storfjället.

Guldfeber
Som kom ut i slutet av 2015 har inneburit många roliga upplevelser. Många tillfällen till signeringar, föreläsningar, både med och utan musik och diskussioner om både skrivande och företeelserna som boken handlar om, maktspel, girighet och kriminalitet.
Två personer som medverkat vid många tillfällen är Britt-Inger Bergkvist och Sigge Backlund. Det har varit trevliga tillställningar.

Stort tack till er!

Resor
Att resa innebär alltid nya och spännande upplevelser. I år blev det bland annat en treveckors tur i Sydtyskland och Frankrike. Mycket motion och mycket god mat och dryck.
Vandring och cykel längs Moselfloden samt 9 dagars cykel i Bordeaux där vi passerade enormt vackra vinslott på Medochalvön, men besökte även de små hårt arbetande vinbönderna.
De stora vinslotten imponerar alltid, men jag tycker att den lille vinproducenten med sitt engagemang och sitt slit imponerar ännu mera.


Möten med människor
Men trots alla resor och stunder på fjället, så betyder möten med andra människor kanske det allra mesta. Jag har under året, för några tidningar, fått möjlighet att intervjua och skriva om många personer som på olika sätt imponerat eller utmärkt sig. Här är några exempel:


Acke Fahlén, den 85 årige gentlemannen från Krokom, som bredvid sitt läraryrke, lärt skolungdomar över hela världen att dansa. Förutom det kan han sätta följande titlar på sitt visitkort: fjällräddare, skidlärare, djuphavsdykare, skärmflygare, fågelmärkare och fågelexpert.
Fortfarande kan man hitta honom på en hög klippa i Indien, där han sitter med sin skärm och väntar på lämpliga vindar.


Astrid Lönn, som efter 47 chefsår i region Jämtland-Härjedalen flyttade till sin hemby Häggsjövik. Där upptäckte hon att det inte fanns någon affär på många mils radie. Tillsammans med ett antal kvinnor startade hon en servicepunkt i byn, där man nu hittar: mat, bensin, café, litet bageri, ombud för svenska spel, systembolaget och apoteket.


Systrarna Carola Olsson och Anneli Andremo, som framgångsrikt driver Gräftåvallens Fjällgård. Efter tretton års mycket hårt arbete kan de se en ständigt ökande turistström till området och en vänlighet och hjälpsamhet bland stugägarna, något som de kallar för ”Gräftåvallsandan.” Jag vill bara säga att ni är en stor anledning till denna anda.

Martina Höök, eller som jag gärna kallar henne, ”extrema Martina.” I dag är hon tränare för juniorlandslaget i längdåkning på skidor. Men hon har själv, fram till några år sedan, varit mycket framgångsrik inom s.k. extremidrott. Tävlingsmoment som löpning, orientering, cykel, paddling och klättring. Ibland upp till 140 timmar i sträck.
Som den motionär jag är, så drabbades jag nästan av en mjölksyrechock bara av att höra om hennes strapatser.

Kusinerna Vanja Semb och Barbro Ljungström, som tillsammans med några boende i Storvallen sett till att ett nytt fjällkapell finns på plats. Ligger där vackert vid Snasahögarnas fot. Altartavlan är ett stort fönster som visar just Snasahögarna. Kyrkan är nu en samlingsplats för boende, turister och fjällvandrare och är alltid öppen.


Gun-Mari Persson och Chai P. Kayankarn som arbetar med att Döda Fallet och historien om Thailändska Paviljongen, i Ragunda, ska klassas som världsarv. Sedan intervjun har Gun-Marie startat eget företag, men arbetar fortfarande med vissa delar inom världsarvsprojektet. Ett arbete och ett projekt som jag tror har möjligheter att bli Jämtlands största turistattraktion.Birger Ajax, som vid sidan av sitt lärarjobb driver Ammeråns fiskecamp. Var en av ledarna i ”Kampen om Ammerån”, d.v.s. räddade Ammerån från utbyggnad. Han har därefter arbetat, tillsammans med Länsstyrelsen, med två forskningsprojekt för att utveckla fiskestammen i ån. Ett långsiktigt arbete som nu inneburit att Ammerån klassas som ett av landets bästa vatten för harr och öringsfiske.


Emma Fällman, advokat inom humanjuridiken. Står alltid på offrens sida och hade dagen innan vårt möte varit kallad som expert i teves morgonsoffor. Ämnet hade varit våldtäktsmän som sagts sig lida av sjukdomen sexsomnia, d.v.s. att de hade förgripit sig på en kvinna i sömnen. Emma har klara åsikter om vilka delar som kan förbättras i juristutbildningen och är ett föredöme för unga kvinnor som vill satsa på en advokatkarriär.

Göran Ingebrand, lagman hos Östersunds Tingsrätt, som kan blicka tillbaka på en lång karriär inom rättsväsendet. Anlitas ofta i domarutbildningen för unga jurister och har en mycket stor del till att Tingsrätten i Östersund anses som en av de bästa arbetsplatserna i domstolsvärlden.
Men han har också en imponerande meritlista som maratonlöpare. När jag träffade honom i början av året hade han genomfört 96 maratonlopp. Han kanske har passerat ”100 gränsen” nu.Klara Lundborg, busschauffören som bytte yrke sent i livet. Hon fick något som hon säger ”en kallelse” att hon skulle bli präst.
Hennes omedelbara svar på detta var, ”nähä du Gud, nu har du tagit fel person.” Hon menade att hon inte levt och lärt som man borde göra för att bli präst.
Nu vid snart 78 års ålder, är hon fortfarande flitigt anlitad och många familjers egen huspräst. Från dop, vigslar till begravningar.
Efter sin prästvigsel har hon aldrig stängt av telefonen, allt för att kunna hjälpa medmänniskor i nöd.


Karl-Erik Dahlgren, ”ekobonden” i Krokvåg. Han startade med att överta föräldrarnas gård med en åkerareal på 2,8 hektar och 80 hektar skog. Idag nästan 40 år senare brukar han 360 hektar mark och drygt 1000 hektar skog. Antalet kor är idag mellan 3 och 400 stycken och det verkar som han pratar med dem alla varje dag. En person med stora kunskaper och åsikter om djurens bästa, den svenska jordbrukspolitiken och vilka förbättringar som krävs.

Att få samtala med dessa personer har varit givande och lärorikt. Starka personligheter som alla, trots hårt arbete, framgångar och pressade scheman alltid har tid att dela med sig av sina viktiga erfarenheter.
Tack för en givande pratstund.

Leden som glesnar
Men mitt i allt positivt kommer med jämna mellanrum, allt oftare numera, besked om att vänner, släktingar och kollegor avlidit.
Under 2016 har det blivit omkring tio tysta minuter för personer som på olika sätt betytt mycket, men som nu inte finns kvar.

Alltid tunga stunder och påminnelser om att ta tillvara på den tid man har.


Till sist
Det här blev en liten kavalkad över några viktiga händelser, känslor och upplevelser under 2016.
Att sia om det kommande året är svårt, men om hälsan håller i sig, då ser jag fram mot några saker extra mycket.
Jag tänker på Wendlas dansstudios uppsättning av Guldfeber på Gamla Teatern, den 26 februari.
Jag tänker på nya spännande möten med personer som jag ska skriva. Några intervjuer är redan planerade och jag hoppas på ett antal spännande resor.

Men det viktigaste är den närmaste familjen. Den ger energi. Till exempel är samtalen med Ronja 2 år, inte något man vet hur de slutar.


Med detta önskar jag er alla en God och vilsam Jul !  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.