Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Malin brinner för ett helt Sverige

ÖvrigtPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, January 16, 2017 10:32:07


De två senaste åren har varit både omväxlande och omtumlande för Malin Ackermann, från Lycksele. Hon var den drivande kraften och opinionsbildaren när hon med obändig energi lyckades få Skatteverket att avstå den planerade stängningen av sitt kontor i Lycksele.
För sina insatser belönades hon två fina utmärkelser under 2015, nämligen ”Årets Västerbottning” och ”Årets Lions Lyckselebo.” Under 2016 utsågs hon till Årets Guldklimp 2016, av Lycksele kommun.

Men förra året innebar inte bara fina utmärkelser, hon fick också ett tungt besked när hon fick veta att hon hade drabbats av en cancersjukdom, som hon nu behandlas för. Ett besked som hon säger så här om:
- Ett mycket svårt besked så klart som jag har gett mig tid att sörja. Konstigt nog är det också detta besked som gett mig mod och kraft att säga upp mig från Lycksele kommun för att prova mina egna vingar.

Nytt företag
Malin har alltså sagt upp sin tjänst, som projektkoordinator, hos Lycksele kommun och kommer från den 1 april att arbeta som egen företagare.
I sitt företag kommer hon främst att arbeta med kommuner, regioner, företag och andra organisationer.

Helst vill hon hjälpa små kommuner och företag att se och förverkliga de möjligheter som finns, bland annat genom att hjälpa till med EU-finansiering.
Men eftersom Malin också är en skrivande person hjälper hon också gärna till i kontakter med massmedia och förläggare och håller föreläsningar.

En mer övergripande vision med företaget låter så här:
- Min förhoppning med företaget är att jag ska vara där jag gör mest nytta för vårt land.

Att bidra till att partier som inte främjar ett öppet samhälle inte får plats.

Att bidra till att räta ut Sverige. I den meningen ingår att så långt det är möjligt ska det finnas jämlik samhällsservice i hela vårt land.

Företaget är helt sprunget ur hennes engagemang för landsbygd, människor och en rättvis arbetsmarknad.

Vem är Malin och vad är hennes drivkrafter
Malin är född i slutet av sextiotalet, i Lycksele, i en familj med stort samhällsengagemang. Pappan var socionom och kände stort engagemang för arbetsmarknadsfrågor, något som han delade med Malins mamma, som också arbetade mycket ideellt.
Företagsamhet har också på olika sätt funnits i hennes närhet, genom att hennes morfar och två farbröder hade egna företag.

Precis som sin pappa utbildade sig Malin till socionom. Även yrkesmässigt finns en likhet med pappan. Båda började sin bana på Arbetsförmedlingen. Engagemanget för arbetsmarknadsfrågor och människor har på något sätt funnits i blodet hos alla i familjen.

Erfarenheterna från Arbetsförmedlingen gjorde att hon hamnade vid Lycksele kommuns arbetsmarknadsenhet, där hon bland annat byggde upp en verksamhet som ska motverka människors utanförskap. Verksamheten startade med medel från Europeiska socialfonden, men ingår nu i kommunens ordinarie verksamhet, något som hon betraktar som en stor personlig framgång och känner stolthet för.

Hennes kunskap förde henne vidare till Region Västerbotten och ett arbete som projektledare inom de verksamheter som hon hade erfarenhet ifrån. I bagaget finns också en tjänst som koordinator för Region 8, vilket är samtliga inlandskommuner i Västerbotten:
- Krympande kommuners utmaningar har intresserat mig ända sen jag började jobba med arbetsmarknadsfrågor ur ett kommunalt perspektiv och jag brinner för att lyfta människor och samhällen och motverka ett kluvet Sverige.

Hennes samhällsengagemang överskuggar det mesta och innebär att tiden för övriga saker är begränsad. Men hon motionerar regelbundet och följer barnens idrottande.
Reser gärna, helst i Europa och tillbringar en hel del tid i Schweiz, som hennes man har sitt ursprung ifrån.

Låt vårt inland leva
Är namnet på den bok som Malin kom ut med för en tid sedan. I den har hon berättat om arbetet med att övertyga Skatteverket att de skulle behålla kontoret i Lycksele.
Boken har fått ett mycket bra mottagande och kan användas som både lärobok och inspirationskälla för andra organisationer.
Civilminister Ardalan Shekararbi berömde nyligen boken i en Youtubehälsning till Malin.
Boken beskrivs mera på sidan:
https://www.facebook.com/inlandetleva/?fref=ts

Just nu skriver Malin på sin andra bok som handlar om hur hon lyckades behålla sin kraft och sitt mod när hon fick sitt sjukdomsbesked.

Ett helt Sverige
Det är namnet på den facebookgrupp som hon skapade när kampen för att behålla skattekontoret pågick som intensivast. Gruppen finns kvar och har växt och är nu ett viktigt instrument för Malin att båda skapa engagemang och bilda opinion för en rättvis arbetsmarknad och motverka ett delat Sverige.

Du når gruppen på den här sidan: https://www.facebook.com/groups/1644609929091029/?fref=ts
Är du intresserad av dessa frågor så kan du begära att bli medlem i gruppen.

Malin anser att Facebook och Twitter är fantastiska instrument för att sprida informationen och gruppen ”Ett helt Sverige”, har blivit mycket viktig i opinionsbildningen.

Inte partipolitik
Hon har erbjudits att arbeta partipolitiskt men alltid tackat nej. Det intresserar henne inte:
– Jag har nog undermedvetet känt att min uppgift är att vara en medkraft i politiken, någon som bygger broar mellan partier och jobbar med sakfrågor. Jag tror att det behövs en vändning nu så att människor inte helt tappar tilltron till vårt samhälle. Inte minst landsbygdskommitténs utredning visade på att det har varit en brist på sammanhållen politik under många år och att människor känner sig övergivna. Jag vill vara med och inge hopp och mod i människor.

Till sist
Alla utmärkelser som Malin fått de senaste åren har varit åtföljd av en fin motivering. Samtliga motiveringar beskriver Malins engagemang och jag väljer som avslutning den motivering som Lions använde.

För sina insatser med att säkerställa Lycksele och inlandets fortlevnad och fortsätta hålla Norrlandsfönstret öppet.
Samt bidrag till bibehållen servicenivå för våra kommunmedborgare och bevis på att engagerade kommunmedborgare kan göra skillnad.
Hon är en person som genom sitt agerande har skänkt andra framtidstro och tillit till den egna inneboende kraften


Den avslutande bilden är från tillfället när hon får priset som årets guldklimp av Lycksele kommun.
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.