Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Att fånga tankar och idéer och vad det kan leda till.

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Tue, February 07, 2017 12:47:38


Hur kan en förflugen tanke och ett mail till en person som jag egentligen inte känner ge ett trevligt och mångårigt samarbete?

Många känner säkert till att jag gett ut två romaner, varav en uppförts på scen och den andra är aktuell den 26 februari. Till det så har en tredje berättelse uppförts. En berättelse som inte tryckts ännu.

Som den hobbyförfattare jag är så tycker jag det är fantastiskt roligt och vill därför ge några intryck av alla tillfälligheter som lett fram till samarbetet med Wendlas Dansstudio, som uppfört alla berättelser.


Girighet eller Makt

Det började med ”Girighet eller Makt”, som kom ut på våren 2011. När jag vaknade en morgon så tänkte jag plötslig på att Cullbergbaletten för länge sedan gjort en föreställning om ”De sju dödssynderna”, där girighet ingår som en av de svåraste synderna.

Jag mailade Wendla Karlsson, ägare till Wendlas Dansstudio, som jag hade träffat några gånger ungefär 20 år tidigare och berättade vem jag var och vad jag hade skrivit och sa ungefär:
- Kan du göra något av det, så varsågod.
Fem minuter senare kom ett svar:
- Kom hit så får vi prata.

Jag gick dit och vi pratade en timme om boken, skrivandet och om hennes ambitioner med sina dansare och hur spännande hon tyckte det var att tolka ett bokmanus. Hon trodde inte att det hade gjorts tidigare. Några dagar senare var de igång med träningen.

Föreställningen fick jättefint mottagande och kommenterades och recenserades både i tidningar, radio och teve.

Det blev startskottet på ett samarbete som fortfarande håller i sig.


Zara

Några månader efter föreställningen med ”Girighet eller Makt” träffade jag Wendla ute på stan och hon frågade, som vanligt rakt på sak:
- Kan du skriva ett manus om en tonårstjej med självskadeproblem, gängbildning, droger, hårdrock och annat som hör tonåringar till. Jag skulle vilja sätta upp en föreställning som handlar om det.
Utan någon som helst betänketid svarade jag bara:
- Ja, kan du sätta upp en teater om finansvärlden så kan väl jag skriva om en tonårstjej.
- Bra, kom förbi på studion någon dag så pratar vi vidare….
Och jag insåg där jag stod att det var länge sedan jag hade med någon tonårstjej att göra.

Föreställningen blev ännu mera uppmärksammad. Aktuellt ämnet och med hjälp av några av Wendlas dansande tjejer blev det en gripande berättelsen.

En sak som jag fick hjälp med, var att skapa några dagboksanteckningar som huvudpersonen Zara skrev vid olika tillfällen. Här är den första:

Jag heter Zara och jag hatar mitt jävla skitliv.

Hängde nere vid tågstationen förut men det var kallt o regnade och så kom ett jävla äckel och ville ge mig 500 spänn om han fick sätta på mig. Dra åt helvete gubbjävel, skrek jag och sprang allt jag kunde. Så nu sitter jag i trapphuset och väntar på att morsans ”kund” ska bli klar, så jag kan gå in och lägga mig. Fick inte komma hem förrän efter 12 sluddra morsan förut. Fast med ett sånt jobb är det kanske inte så jävla konstigt att hon är full typ jämt…

Att efter föreställningen se alla tårar i publikens ögon var starkt.
Berättelsen ligger klar i datorn, har bara inte vågat ta steget att trycka den.


Guldfeber


Nu är det alltså dags igen och på något sätt upprepar sig historien. När jag hade fått böckerna från tryckeriet och skulle skicka några beställda exemplar, gick jag in på studion och lämnade en bok till Wendla:
- Va kul att du gett ut en bok igen. Den här kanske vi kan göra något av. Är på språng nu, men kom tillbaka senare i veckan så får vi prata…….

Den 26 februari uppförs Guldfeber och det känns lika spännande igen.

Några saker känns ännu bättre än tidigare och det är att samarbetet har uppmärksammats av Region Jämtland-Härjedalen och Wendla har fått kulturstöd till föreställningen.

En annan sak är att en grupp från Wendlas Dansstudio har blivit inbjuden att delta som Sverigerepresentant i en stor tävling i Italien till sommaren. En tävling som brukar kallas för inofficiellt VM.

Både Wendla och jag lämnar med varm hand eventuellt överskott från föreställningen till den gruppen och önskar dem lycka till.

Lite om studion
För att ni ska förstå vilken fin verksamhet som bedrivs på studion så får ni lite uppgifter:

Studion är inne på sitt 33 år och har utbildat drygt 20 000 unga elever i dans, teater, koreografi, ledarskap och gymnastik.

Mellan 20 och 30 stycken av eleverna dansar, eller har dansat, professionellt runt om i världen.

Prishyllan på studion är välfylld och Wendla själv har fått många prestigefyllda utmärkelser.

Till sist - från hjärtat
Att tillfälligheterna och tankarna, varifrån de nu kom, om det skulle gå att gestalta begreppen makt, maktspel, girighet och mailet jag skickade utan att ha någon riktig tanke vad det kunde leda till, så känns det som hänt nästan overkligt.

Att Wendla från hjärtat älskar sin dans och de ungdomar som hon säkert lotsar fram har jag själv sett.

Jag kan också säga att Wendla och hennes glada dansande tjejer fått upp mina ögon för dans-/dansteater. En vrå i mitt hjärta har alltid funnits för kulturfrågor. I denna kulturvrå har Wendla och alla hennes fantastiska tjejer numera en given plats.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.