Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Let´s make Jämtland great again….

ÖvrigtPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, February 20, 2017 17:52:10

Ordet ”again” är egentligen onödigt, men jag tar med det eftersom andra, betydligt större republiker, verkar ha problem med sin styrka och storhet just nu. Där pratar man om "again."

Problemrepubliken i väster
Vad är problemet för denna stora, men tydligen ändå ynkliga republik där långt borta i väster, med en befolkning på över 300 miljoner människor.

Ni har ju mycket att vara tacksamma för, en vacker natur, allmänt trevliga och generösa personer och en omvärld som genom åren stöttat och hjälpt er. Tänk så många som invandrat till er och skapat ert välstånd.

Ni hade inga murar som hindrade duktiga personer från andra kulturer komma och skapa framgångsrika företag som ni mått bra av.

Även min släkt har bidragit till ert välstånd. En duktig kusin i Kalifornien som arbetat och bidragit med bra affärer, eller en släkting från en tidigare generation, en kusin till min morfar, som utvandrade och ägde och drev platinagruvor i Alaska.

Tänk om dessa med flera släktingar hade stannat i Ragunda.

Men jag förstår att de åkte och jag gratulerar er till värdefull invandring.

Jämtland
En insändare i en lokaltidning för några veckor sedan avslutades med de här orden, ”jag har varit och jobbat en hel del i Jämtland och kan konstatera att om hela landet vore som Ni skulle det vara det ett bättre land.”

För en patriotisk jämtlänning så var det rolig läsning och jag började fundera om det är något speciellt med oss jämtlänningar och det omtalade jämtländska kynnet. Jag kom fram till några saker:

- Vi bygger inga murar.
Alla som velat flytta från länet har fått göra det, till glädje för företagsamhet och pliktkänsla i Stockholm, Göteborg och andra metropoler.

- Vi välkomnar
Många har kommit från andra kulturer och Emma Arnesson har visat att enkla metoder sprider glädje och gemenskap. Hon har med sitt ”Hej främling” hittat ett koncept som är bättre än alla andra integrationskoncept jag sett.

- Vi känner samhörighet med många flaggor som finns bredvid varandra, som symboler på vår storhet. Jag ger dig en förklaring:

Jämtlandsflaggan

Det blå fältet symboliserar Jämtlands himmel, det vita fältet symboliserar Härjedalens fjäll och det gröna symboliserar Ragundas skogar.

Samiska flaggan

Flaggans cirkel står för andlighet där det röda representerar solen och det blå månen. När det gäller fälten så symboliserar det gröna växter och natur, det blå vattnet som ett livselexir, det röda elden med värme och kärlek och det gula solen.

Svenska flaggan

Korset symboliserar kristendomen medan betydelsen av färgerna är oklart. Blått och gult har historiskt då och då representerat guld, så kanske vi hittar förklaringen där.

Stark symbolik
Jag tycker symboliken i framförallt Jämtlandsflaggan och den Samiska flaggan är mycket stark och att det finns många gemensamma band där naturen är den sammanhållande länken.
Att den svenska flaggan, med sin längre historia, inte har en lika känd symbolik gör inget. Den kanske symboliserar guld och då är guldet för mig solen, luften och vattnet.

Prestigen
Den respektlöshet som Trumph visar när han håller tal är närmast pinsam, jämfört med vår president Ljusberg, när han förkunnar de två sista paragraferna i jamtelagen.

- Du skall vårda och försköna den bit av jorden som du ett ögonblick i historien förvaltar åt de ofödda.

- Du skall bejaka den gåva som heter livet.

Du är självfallet välkommen.

På en av de delar av jorden som jag gärna vårdar visar vi vägen hit.
Murar är inget för oss

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.