Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

När idrotten är som bäst

IdrottPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, March 09, 2017 13:27:20

När är idrott som allra bäst?
Är det när man förblindas av fantastiska prestationer framför teven, beundrar stjärnorna och blir besviken när dopingavslöjanden kommer, eller finns det andra värden med idrotten?

Eftersom jag är övertygad om att det finns andra värden än fina resultat skrev jag för en tid sedan ett reportage i en tidning om en förening som gått en egen väg, nämligen Rödöns sk.
Lägger ut reportaget i redigerad form med några egna reflektioner varför jag tycker att föreningar ska besöka Rödöns sk och studera deras verksamhet och få inspiration.

Eldsjälarna Mats-Erik Wiktorsson och Malin Schleenvoigt berättade om utvecklingen en kväll i samband med med motionsgympa där medlemmar i alla åldrar hoppade, sprang och skattade i gympasalen.

Klubben
Klubben är gammal och har alltid haft en fin verksamhet. Tidigare allt från elit till ungdoms- och motionsverksamhet. De kanske största sportsliga framgångarna var under sjuttiotalet när Eivor Ranbrant, fd Johansson, vann 4 inofficiella EM tecken och slog inofficiellt världsrekord vid sju tillfällen i gång.

Här är en bild från klubbens första skidtävling, tidigt trettiotal

Ändå blev det en nystart för några år sedan när Mats-Erik blev ordförande och Malin sekreterare.

Klubben växte lavinartat, från cirka 300 medlemmar till drygt 700 och här är deras väg till framgång:

- Vi hade en fin fotbollsplan som vi klippte två gånger i veckan men som ingen använde. Därför ville vi få igång lite ungdomsfotboll och det blev startskottet, berättar Mats-Erik.
Malin fortsätter:
- Vi kontaktade alla föräldrar som hade barn i lämplig ålder och stämde av intresset och vid första träffen kom femtio barn. Det fanns ett uppdämt behov.

Klubben har verksamhet i fyra olika sektioner. De berättar vidare:
- Fotbollen och innebandyn finns i bollsektionen. Det passar bra, för när fotbollen slutar på hösten så börjar innebandyn sin säsong. I fotbollen finns det elva ledare och klubbens sponsorer har gjort att alla barn fått sina fotbollsdressar.
- I motionssektionen finns motionsgympa för vuxna och ungdomar samt Bamsegympa för de minsta, de som är upp till sex år gamla. Intresset för motionsgympan ökar hela tiden.
- Idrottsskolan har funnits ända sedan 1990. Vi är lite stolta över att ha kunnat hålla igång den i tjugosju år. Tänk dig att varje vecka får barnen prova en ny idrott.
- I skidsektionen är det träning och lek både på snö och barmark. För att underlätta för föräldrar så har klubben fått bidrag till att köpa femton par skidor. De finns för utlåning både till medlemmar och till skolan.

Omkring 160 barn och 70 vuxna har på olika sätt medverkat i aktiviteterna, antingen som aktiva eller som ledare.

Alla ska synas och alla ska ha roligt
På frågan hur de hittar alla ledare, blir de båda riktigt entusiastiska:
- I allt vi gör så betonar vi att det ska vara roligt. Det ska vara roligt för alla, barnen, vuxna och alla som har någon form av ledaruppdrag. Det har gjort att många har anmält sig frivilligt som ledare.
Sedan tycker vi att det är viktigt att alla ska ”bli sedda”, både barn och vuxna, så vi från styrelsen uppmuntrar att man går olika ledarutbildningar. Till julen får också alla som har haft någon form av ansvarsuppdrag en liten julklapp. Senast var det femtio personer som fick en present.

Både Malin och Mats-Erik framhåller gång på gång att allt bygger på att man ska ha roligt och att det numera inte finns någon elitinriktad tävlingsverksamhet:
- Vill något barn satsa på en elitkarriär i en speciell idrott så kan de göra det i en annan förening. Vi erbjuder inte det konceptet.

Det spännande och unika
Här tycker jag att det blir riktigt intressant och vill veta hur de tänker om föreningar som tidigt tvingar barn och ungdomar att välja idrott och till hård träning.
Efter en stunds funderande så svarar Malin:
- Jag tycker synd om de barn som tvingas välja tidigt. De går miste om så mycket roligt och lärorikt. Vill man idrotta på elitnivå måste man givetvis välja inriktning, men jag tror att det är bra om det valet görs så sent som möjligt. Vi vill att barnen ska få prova alla möjliga idrotter för att förstå vidden av motion och få med sig det som en vana när de växer upp.
Vi vill att Rödöns Sportklubb ska vara en förebild och hoppas att fler klubbar blir inspirerade och kan skapa ett liknade upplägg
.
Mats-Erik inflikar:
- Många av de största idrottsstjärnorna har provat många idrotter innan de så småningom bestämde sig.

För att visa att klubben är till för alla så arrangerar man, en gång i kvartalet, en aktivitet av lite annat slag, allt för att stärka sammanhållningen mellan medlemmarna och för att ha roligt.
Som exempel kan nämnas att under 2016 hyrdes Östersunds Arena, där man hade några timmars gemensam gymnastik, man hade en kväll med minigolf i Badhusparken i Östersund, gick på Cirkus Kul och Bus och Djungelhuset. Den typen av aktiviteter är populära och mellan femtio till etthundrafemtio personer deltog vid varje tillfälle. En skidhelg i Vålådalen brukar också ingå liksom en kväll med segling.

Ekonomi
- Ja även den har förbättrats ordentligt det senaste året. Eftersom vi har som mål att det ska vara billigt att vara medlem så har vi jobbat mycket med att skaffa sponsorer och att söka de bidrag som är möjliga. Vi har omkring tio företag som köpt reklamskyltar vilket ger ett bra tillskott i klubbkassan. Dessutom har vi ytterligare tjugo företag som lämnar rabatt till klubbens medlemmar när de handlar på dessa ställen. Så även medlemmar som inte deltar aktivt i verksamheten kan spara pengar genom att vara medlem.

Så trots att klubben betalar allt, även utflykter för klubbens ungdomar så har vi kunnat behålla en låg medlemsavgift. Det kostar 200 kr för enskild medlem och 300 för familj.

Administration
Långa jobbiga sammanträden tillhör historien. Antal fysiska möten är få och i stället används mail, facebook- och messengergrupper flitigt och för medlemsavgifter och andra betalningar kan man givetvis använda swish.
- Jag skulle aldrig hinna med att gå på möten så fort något skulle planeras. Vi sköter det mesta via mail och chattfunktioner, säger Malin.
- Och vi försöker vara lyhörda för nya idéer. Nu när klubben växt så mycket på kort tid är det viktigt att alla förslag till förbättringar sker strukturerat och att vi har en organisation som kan hantera frågorna. Det gäller både själva verksamheten men också förbättringar på anläggningarna. Vi vill att det ska vara kvalité på allt vi gör.

Egna reflektioner
Jag har genom åren varit medlem i många idrottsföreningar. Alla har sagt att de prioriterar ungdomsidrott, men verkligheten känns ibland som något annat. Jag tänker till exempel på:
En fotbollsklubb med många framgångsrika ungdomslag, har inga juniorlag och när junioråldern kommer så har inte ungdomarna någon fotbollshemvist. Aktivitetsstödet har dessutom gått till A-laget.

Hockeylag där spelarna kommer från hockeygymnasiet och KRÄVER betalning. När klubben inte kan betala slutar man eller byter klubb.

Allt blodigt allvarligt från ungdomsåren och en avsaknad av kunskaper för att skapa en helhet mellan ungdomar, juniorer, seniorer, ledare, föräldrar och supportrar.

Varje förening har sin kultur och är klubben inriktad på tävlingsidrott så måste det genomsyras hela vägen. De klubbar jag tänker på har inte klarat det och det är ungdomarna som i slutändan blir lidande.

Jag blir därför uppriktigt glad när jag ser Rödöns Sk:s inriktning. Man har tagit steget fullt ut. Ungdomar är i centrum och det genomsyras från första träningen, till föräldrars engagemang och till att hela samhället samlas och har roligt i sin förening.
De som vill satsa på en elitkarriär kan givetvis göra det, men inte i Rödöns Sk.

Med den inställning som klubben har är jag övertygad om att de som väljer att byta klubb för en elitkarriär är klubben tacksam för den idrottsfostran de fått.

Gemenskap över generationsgränser, möjlighet att prova många idrotter och framförallt kan de se tillbaka på en rolig idrottsungdom, utan tendens till utslagning av något barn som kanske mognar lite senare än andra.

Till sist
Att Malin och Mats-Eriks insatser har uppmärksammats utanför Rödön visar det faktum på att de av kommunen utsågs till årets ledare i Krokoms kommun för 2016. Ett annat bevis på att klubbens arbete uppmärksammats är att den också nominerades till Svenska Barnidrottspriset.

Jag lyfter på luvan och säger grattis och lycka till.
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.