Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Våld mot kvinnor

KriminalitetPosted by Torbjörn Ohlsson Sun, March 26, 2017 11:15:30

För ungefär en vecka sedan väcktes åtal mot tre män som misstänks ha våldtagit en kvinna och sänt det live på Facebook.

Jag har läst några korta utdrag ur förundersökningen liksom från några liknande händelser och undrar om det någonsin varit värre än det är idag.

Borrade därför ner mig i några historiska fakta som visar hur kvinnor haft det genom historien och kan väl konstatera, att det förmodligen har blivit något bättre, men det finns tecken som gör mig osäker.

Medeltiden
Under medeltiden var kvinnan mannens egendom och äktenskapet en affär mellan brudgummen och brudens pappa. Efter giftermålet övergick ägandet av kvinnan till maken. Priset var ungefär det dubbla slavpriset.

Om en kvinna utsattes för övergrepp av en annan än maken så betraktades övergreppet som en kränkning av maken, eftersom han ägde kvinnan.

Enligt de mosaiska lagarna, eller Mose lag, så ser man synsättet på följande sätt:

”Du ska inte ha begär till din nästas hustru, inte heller till hans tjänare/tjänarinna, hans oxe eller hans åsna eller något annat som tillhör honom”

Landskapslagarna
Lagen om kvinnofrid kom, förbud mot våldtäkt och kvinnorov, men kom ihåg att lagen var ägnad att skydda kvinnan, i egenskap av mannens egendom, alltså att mannens egendom inte skulle skadas.

Häxprocesserna
Den kanske värsta perioden av kvinnofientlighet inträffade under 1600-talet när omkring 300 kvinnor halshöggs eller brändes på bål, därför att de kunde vara häxor.

1700 – 1800 talet
Inte förrän under 1700 och 1800 talet kunde man skymta några små tecken på att förnuftet började ersätta tron. Men bara lite och ända fram till 1884 hade mannen rätt att aga sin hustru.

1900-talet
Genomförs de flesta förbättringar, till exempel kvinnlig rösträtt, att kvinnor får vårdnad om sina egna barn, våldtäkt inom äktenskapet förbjuds.

Men inte förrän 1982 förbjuds misshandel inomhus.

Åter till nutiden - är allt jämlikt och bra numera?
Skulle inte tro det. Listar några saker som gör att den trend till förbättring som funnits under ett antal år kanske är på väg att brytas. Vad sägs om följande:

En form av lynchning
Många av de övergrepp som beskrivits ingående de senaste åren har visat på något skrämmande bland männen.

Många experter säger att männen känner hat till sina offer. Jag har svårt att tro att det är så enkelt. Det känns mera som total likgiltighet och förnekande av en människas rätt till sin egen kropp. Att sända övergreppet live är i sig en del i av övergreppet och förövarna måste tro att tittarna ska bli imponerade.

Och faktiskt verkar vissa bli det, fullständigt vidriga kommentarer tyder på detta.

Ett liknande övergrepp genomfördes på High School i Ohio 2012, då en medvetslös tjej förnedras på alla tänkbara sätt medan ett stort antal elever filmade och fotograferade händelsen och spred den på facebook, twitter, instagram och youtube.

Vita medelålders män
Förövarna i övergreppen jag beskrivit är unga. Borde man förvänta sig att männen blir ödmjukare mera insiktsfull med stigande ålder?

Ja, man borde kunna förvänta sig det, men inget tyder på det. När det gäller så kallat våld i nära relation, alltså mellan makar och sambos så är vita medelålders män överrepresenterade.

När sedan ”Kapten klänning”, hög polischef åker runt landet och våldför sig på tonårstjejer då finns nog inget att hoppas på att förnuftet ska bli bättre med åldern.

Egen förskyllan – sjuka hjärnor – sjukt samhälle – våldtäktskultur
Ibland tror jag inte att förövarna begriper att de begår en våldtäkt. Varför skulle de då filma och lägga ut bilder på sociala medier?

Våldtäkt är ett av de mest avskydda brotten bland andra brottslingar. De dömda behandlas som paria. Samtidigt kan alltså män och pojkar livedokumentera en våldtäkt, skryta om den och förvänta sig tittarnas beundran.

Förövarna brukar komma med alla möjliga förklaringar. Att de inte minns, att det aldrig hände, att det var hon som ville, att hon "låg som en död fisk, som alla tjejer brukar göra” och annat intelligent.

Ända fram till 2005 var det inte våldtäkt, utan bara sexuellt utnyttjande, om någon tvingade till sig sex av en person som “försatt sig i vanmakt av egen förskyllan”. Alltså exempelvis druckit sig redlös.

Den lagstiftningen tror jag indirekt orsakat många våldtäkter. ”Man kan inte våldta en tjej som är berusad.”

Eat – sleep – rape – repeat
Ett tydligt exempel på den våldtäktskultur som finns i vissa kretsar var en bild på några killar från en musikfestival. De hade t-shirts med texten, eat – sleep – rape – repeat. Oavsett vad de hade för syfte med dessa t-shirts så är den ett tecken på deras sjuka hjärnor och den våldtäktskultur som finns.

Ledarskap
När dessutom världens mäktigaste ledare numera förkunnar sin syn på kvinnor på följande sätt, då känns det dystert:

- ”Grab them by the pussy”, säger USA:s president.

Uttalandet finns inspelat på YouTube och är hur tydligt som helst. Och inte nog med att han yttrar sig på det sättet. Ett antal män skrattar och skränar åt uttalandet.

- ”Lite misshandel inom familjen ska vara tillåtet”, är innebörden av ett nytt lagförslag i Ryssland.

Och fortfarande i många sammanhang hanteras våldtäktsfrågor som ett kvinnoproblem.

Jag tycker att det är ett mansproblem.

Kom ihåg:
Individen – relationen – samhället – strukturen hänger ihop.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.