Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Maj månad - fjällmånad

DrivkrafterPosted by Torbjörn Ohlsson Mon, May 22, 2017 20:48:05

För många människor är maj, en månad, som inte förknippas med fjäll. Påsken och Valborg är förbi och då slutar många med fjällfärderna.

Nu ska jag försöka förklara varför maj är en fantastisk månad i fjällen och att det inte finns någon anledning att avstå fjällturerna när sköna maj infaller.

Brytningstid

Maj månad är brytningstid. Vintern börjar ta slut, men inte överallt. Skidföret kan fortfarande vara perfekt om man går upp på lite höjd.

Att en dag i början av maj få ge sig ut på skidor, på stenhård skare, med ryggsäck, renskinn och gott fika är dagar att minnas.

Samtidigt börjar i de lägre områdena snön att smälta, små bäckar blir under några veckor stora åar. Fågelkvittret gör sig påmind och luften är sval och ren från avgaser. Stigarna längs ån kan vara blöta, men den rena luften och åns forsande gör ändå vandringen lätt. Fågelkvittret är som musik

Vissa år är även kalfjället vandringsbart. Snöfläckar finns givetvis kvar som en påminnelse om den försvunna vintern.

Om isarna gått upp är månadsskiftet maj – juni lämpligt att testa fiske i fjällvatten. Här finns jag en underbar försommarnatt vid en tjärn i kanten på kalfjället.
Fiskelyckan den här gången var inte stor men det gjorde inget. Naturupplevelsen uppvägde allt.

Jag vill påminna om att maj månad är en utmärkt fjällmånad, men vi är väldigt få som upplever de härliga dygnen.  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.