Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

#Metoo och Någon måste få veta

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Sun, October 22, 2017 15:57:12

De senaste dagarna har många kvinnor berättat om övergrepp i olika former. Det har spridits som en löpeld på sociala medier under hashtaggen #MeToo.
Även män har berättat om hur de på olika sätt medverkat i kränkning mot kvinnor.

Jag har genom åren, på min blogg, skrivit många gånger om våld mot kvinnor och inför skrivande av boken ”Någon måste få veta” läste jag och tog del av många rapporter och berättelser om våldet och kränkningarna.

I det här inlägget lägger jag dessutom till erfarenheter från mitt gamla yrke när kvinnor på sina arbetsplatser på olika sätt kränkts och där anledningen är att de just är kvinnor.
Ledsna och kränkta kvinnor som jag hjälpt med stöd och med att göra polisanmälningar. Problemet är alltså inte okänt för mig.

Ändå känns det som något slits ur kroppen på mig när jag läser om nära kvinnliga bekantas upplevelser och vad de fått stått ut med bara för att de är kvinnor.

Hur är det med mig – har jag kränkt?
Jag är fullständigt ärlig när jag säger att jag aldrig kränkt någon medvetet. Däremot vet jag att jag inte stod upp för en del tjejer, när några killar under skoltiden kränkte dem med fula ord. Detta är jag inte stolt för idag.

Vad har jag sett mer?
På olika arbetsplatser, som idrottsförälder, speciellt inom fotbollen, har jag genom tystnad ibland medverkat till att anspelningar, hån och förminskningar inte har ifrågasatts. Ju äldre jag blivit desto tydligare har jag försökt markera att det inte är okej med kränkningar även om kvinnorna som man talat om inte varit på plats.

I jobbet som säkerhetschef mötte jag många kvinnor som utsattes för olika former av kränkningar. Här är några exempel på kommentarer och sms som drabbade kvinnor när de försökte hjälpa kunder och tyvärr ibland manliga kollegor:

- Vilken bh storlek har du egentligen? De är .. wow. Sexigt!

- Du är så jävla sexig! Skulle kunna bjuda dig på en rejäl åktur...

- Kan du inte fota dina bröst så jag får se hur de ser ut när du gått ner i vikt, nervös att de försvunnit

- Jag säger till frun att jag är på affärsresa, skulle verkligen vilja tillbringa en natt med dig. Hehe, skojar bara. Flera nätter. Är du på?

- Eller när en kvinna får ta emot hundratals sms där personen vill träffas.

- Eller när en kvinna som meddelat att ett lån inte har beviljats blir kränkt med fula ord och med hot om att hon ska straffas genom att våldtas eller på andra vidriga sätt.

Hur agerade vi – vad kunde vi göra?
I samråd med berörd chef och ibland polis löste vi situationen från fall till fall, till exempel:

- Ibland nonchalerades allt.

- Ibland ringde tjejerna upp personen och förklarade att de inte accepterade deras beteende och att det skulle anmälas om det fortsatte.

- Ibland satt jag i ett intilliggande rum och var beredd att komma och hjälpa kvinnan om mannen inte förstod hennes budskap.

- Ibland träffade vi personen tillsammans och förklarade det olämpliga med beteendet och att det skulle anmälas om det fortsatte.

- Ibland gjorde vi polisanmälan direkt

Tyvärr var det sällan som anmälningarna innebar åtal. Motiveringarna var ofta att ”åtal inte kunde styrkas” eller ”spaningsuppslag saknades.”
Det kändes som ytterligare en kränkning eftersom vi ofta kunde lämna både namnuppgifter och videoövervakningsfilmer på vem personen var och avskrivning utan att polisen hade förhört den utpekade gjorde inte saken bättre.

Som man och pappa till en dotter är det kanske lättare att känna avsky för tafs och svinerier. Lättare att avstå, lättare att inse.

Men vi måste alla vakna och vi måste agera.
Ytterligare några iakttagelser som jag reagerat för:

- Eat – sleep – rape – repeat
Ett tydligt exempel på den våldtäktskultur som finns i vissa kretsar var en bild på några killar från en musikfestival. De hade t-shirts med texten, eat – sleep – rape – repeat.
Oavsett vad de hade för syfte med dessa t-shirts så är den ett tecken på deras sjuka hjärnor och den våldtäktskultur som finns.

- ”Grab them by the pussy”, säger USA:s president.
Uttalandet finns inspelat på YouTube och är hur tydligt som helst. Och inte nog med att han yttrar sig på det sättet. Ett antal män skrattar och skränar åt uttalandet.

- ”Lite misshandel inom familjen ska vara tillåtet”, är innebörden av ett nytt lagförslag i Ryssland.

Och fortfarande i många sammanhang hanteras våldtäktsfrågor som ett kvinnoproblem.

Jag tycker att det är ett mansproblem.

Mfj.se
Efter den kaskad av berättelser om kränkningar som kampanjen #metoo inneburit och även att många män berättat utlämnande om hur de medverkat och gjort någon form av avbön måste nu nästa steg tas.

Hur ska det göras?
Det är ingen kvickfix att förändra värderingar hos människor. Ett jobb och uppdrag som måste pågå i hemmen, skolan, arbetsplatser, föreningar, inom politiken.
Det måste jobbas med värderingar i alla grupper.

Hur börjar man?
Det finns nog inget standardkoncept – det är nog bara att ”gräva där du står”, d.v.s. du pratar och diskuterar med folk i din närhet. På de arbetsplatser, skolor, föreningar där du finns.

Det finns också hjälp att få. En förening som heter MÄN och som du kan läsa om på sidan: www.mfj.se

De har lokalavdelningar på många håll i landet och har mycket material som de delar med sig av. De har olika områden som de fokuserar på, t.ex. stoppa mäns våld, engagera pappor, bryt normer, stötta killar, m.m.

Även vi som inte fysiskt kränkt någon har nog en uppgift att fylla. En sak som jag gjort och som av en tillfällighet kom samtidigt som kampanjen #metoo blev så aktuell var att ge ut boken ”Någon måste få veta”

Kan jag bidra någonstans med några erfarenheter jag fått genom livet och i samband med skrivandet så gör jag det gärna.

Jag slutar med några ord som jag fått från en kvinna som jag haft kontakt med efter att jag slutade mitt jobb som säkerhetschef. En av många som fått ta emot så ”fina erbjudanden.”

Hon slutar ett mail så här:
Sitter på mitt favortfik. Tårarna rinner fortfarande, men vet du? Det skiter jag fullständigt i, jag utövar min rätt att bara vara. Stör jag dig får du fan flytta på dig. Och jag vet att jag har en "jävligt sexig häck", men det är få förunnat att få berätta det för mig.


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.