Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Det har pågått länge

Om mig och mitt skrivandePosted by Torbjörn Ohlsson Wed, November 15, 2017 16:55:26

Under tiden jag skrev på berättelsen om Stina, huvudpersonen i ”Någon måste få veta” har jag läst så mycket jag hittat om kvinnors roll i ”det gamla samhället”. Med det gamla samhället menar jag ungefär 1960-talet och tidigare.

Under 1960 talet upplever jag att samhället påbörjade en förändring som var snabbare än tidigare. Många övergav jord- och skogsbruk för att bli anställda inom industrin, landsbygden började avfolkas snabbare än tidigare och utbildningen förbättrades snabbt för alla.

Men förbättrades kvinnornas situation rent allmänt?
Jag tror och hoppas att den gjort det, men när nu #metoo vågen rullar på med oförminskad styrka, där välutbildade män och män med makt visar på sällsynt dåligt uppförande och dålig kvinnosyn blir jag tveksam.

Det värsta
Men jag blir nästan mörkrädd när jag läser kommentarer på sociala medier om att trakasserier, våldtäkter, förnedring kom samtidigt med den ökande invandringen…

I på något sätt är det nog sant, men det var när invandringen till landet började, efter senaste istiden, för omkring 10 000 år sedan.

Skribenten Lars Lindström skrev nyligen i en krönika följande:
”Har ni hört det senaste? Det finns människor som inbillar sig att varken gruppvåldtäkter, tidelag eller sexuella trakasserier på offentliga platser existerade i Sverige förr i världen.
Alla svenska män och kvinnor dansade ringdans och bugade sig och skar havre och sedan gifte man sig och levde lyckliga i alla sina dagar!”

Funderingar

Några funderingar med anledning av Lindströms krönika och mina egna intervjuer och läsande:

- Varför förbjöds tidelag med ett straff på bålbränning för 400 år sedan om det inte förekom i Sverige då?

- Varför förbjöds våldtäkt inom äktenskapet 1965 om det inte förekom?

- Varför föll kvinnomisshandel på enskild plats under allmänt åtal 1982. Före dess krävdes att offret själv anmälde händelsen.

Tiden hade alltså hunnit ikapp lagstiftaren så att man insåg att en misshandlad kvinna, även på en enskild plats, till exempel i hemmet, inte hade ork, mod och förmåga att själv driva en process.

En reflektion över årtalen 1965 och 1982 är att det i sig är bedrövligt att inte lagarna ändrades flera hundra år tidigare. Men behovet fanns, annars skulle de inte instiftats.

Listan skulle kunna göras mycket längre, men känns inte nödvändigt.

#MeToo
Så hände något för en tid sedan som kanske är det bästa som någonsin hänt oss människor. Det kändes som alla fördämningar brast.

Den 15 oktober bad skådespelerskan Alyssa Milano alla kvinnor som ofredats sexuellt att svara på hennes inlägg med orden ”metoo”

Resten är någon slags nutidshistoria. Många miljoner kvinnor har berättat om sina upplevelser och det bara fortsätter. Nu senast, skådespelare, sångare och jurister.

Varför är det så bra?
Helt plötsligt avslöjas, det jag vill kalla för maktspel. Män vill visa sin makt över kvinnan och utnyttjar hennes beroendeställning. Välutbildade personer och personer i någon form av maktposition.
Det finns inte många flyktingar i de kretsar där det nu avslöjas skandal efter skandal.
Rasistkortet fungerar inte.

Genom #MeToo kan kvinnor känna stöd. De är inte ensamma om sina upplevelser. Ingen behöver som bokens Stina i ”Någon måste få veta”, gå ett helt liv och inte kunna berätta för någon.

Jag skulle önska att Stina, denna för mig till stor del fiktiva kvinna, skulle fått uppleva #MeToo.

Jag vet att det fortfarande finns många Stinor som går omkring och ännu inte vågat berätta.

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.