Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

Resa i vindistrikt

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Thu, July 10, 2014 11:15:13

Inspirerad av en nyligen avslutad resa i Dourodalen, i Spanien, känner jag för att berätta lite om det speciella med att resa i olika vindistrikt.

Eftersom vinvärlden är så ofantligt stor så är vinresor mycket lätta att kombinera med andra intresseområden, t.ex. geografi, kultur, historia, geologi och religion. Och även om inte dessa områden är några specialintressen så lär man sig ändå en del eftersom vinets tillverkning och historia ofelbart innebär att dessa frågar kommer upp.

Under denna resa bodde vi hela tiden i Aranda de Duero. Det kändes bekvämt att kunna packa upp sin utrustning och ”komma hem” på kvällarna.

Det speciella med den här resan var att vår researrangör och reseledare Rafael (Rafa) Rubia genomförde sin första organiserade resa och ville testa sitt upplägg på en liten grupp vinintresserade personer. Jag kände mig hedrad över att bli tillfrågad.

Kärleken förde Rafa till Jämtland där han nu har jobbat bland annat som lärare under många år. Och med en uppväxt i Marocko och Spanien vill han nu lära oss svenskar mera om den spanska kulturen, där mat och vin är givna inslag. Visar med några axplock ur resan vad vi bjöds på:

Bilderna visar:
1. Jättelika underjordiska gångar och valv som numera används som festlokaler.
2. Den magnifika katedralen i Burgos
3. Hur glad provningsledaren och ägaren till "Arte di Vinos" blev när vi berättade för henne vad vi tyckte om hennes provning av ost och vin.
4. Skål och fina viner
5. Tapastallrik
6. Vinprovning tillsammans med delikatessen "Grillat dilamm" tillagat av Raffas vän Estaban, enligt ett urgammalt recept från området.

Vin och kultur är med andra ord en härlig blandning om man vill åka i ett vindistrikt. Rafa kommer att arrangera flera resor i området och är du intresserad så kan du kontakta honom, eller mig, så förmedlar jag ditt intresse vidare.

Till dess, njut av ett svalt vin i sommarvärmen.
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.