Tankar från Runudden

Tankar från Runudden

Om Bloggen

Bloggar om aktuella händelser men framförallt inom följande områden:
- Kriminalitet
- Makt- och maktmissbruk
- Girighet
- Viner
- Idrott

Du är självfallet välkommen att gästblogga.

MÅSTE BRA VINER VARA DYRA?

Vinets världPosted by Torbjörn Ohlsson Fri, August 01, 2014 09:50:39


Några grunder

Det känns bra att omedelbart kunna svara NEJ på den frågan. Här redogör jag för vissa faktorer som påverkar priset på ett vin.

* Hur stort skördeuttaget är per hektar är viktigt. Ett mindre uttag, d.v.s. färre rankor per hektar ger oftast högre kvalité på druvorna och därmed bättre och dyrare viner.

* Skördekostnader. Är druvorna manuellt eller maskinellt skördade.

* Vinifieringen. Den process som tar vid när druvorna är skördade. Då ska de snabbt transporteras till den plats (oftast källare) där musten ska pressas ur druvorna. Därefter startar jäsningen. Under den här processen genomförs regelbundet kontroller över kvalitén.

* Lagringskostnader. Ju längre ett vin har lagrats desto dyrare blir det.

Marknaden och branschen
Men så tillkommer något som finns hos alla varor, nämligen producentens rykte i branschen och i vilket distrikt som vingården finns i. Ett bra rött vin från Bordeaux och ett vitt mousserande vin från Champagne vågar jag påstå alltid är dyrare än viner med motsvarande kvalité från andra områden. Vinbranschen är inte annorlunda än andra branscher. Det finns statusmärken och statusdistrikt, liksom det t.ex. finns status i vissa klädmärken.

Tänk på
Det lönar sig att leta efter lite udda områden och producenter som "vill in på marknaden" Här nedan räknar jag upp några områden där det produceras fina viner som inte är så dyra. Det blir givetvis en viss schablonisering eftersom det inte finns några regler som inte har undantag.

1. Viner från Sydafrika håller förvånansvärt bra priser för den höga kvalité som vinerna ofta har. De Sydafrikanska vinerna tillhör numera de mest sålda på Systembolaget och en av anledningarna till att försäljningen satte fart anses vara ett uttalande som förre statsministern Ingvar Carlsson gjorde i en teveintervju 1995 med anledning av att Systembolaget bojkottade franska viner i protest mot att landet skulle återuppta provsprängningarna på Mururoahalvön. Han fick frågan:
- Har statsministern ändrat sina vinvanor nu när det inte finns franska viner att köpa på Systembolaget.
- Inte alls jag har sedan länge upptäckte hur bra och billiga Sydafrikanska viner är.
Dagen efter tömdes visst Systembolagets hyllor på Sydafrikanska viner.

2. Apulien i södra Italien har haft rykte om att producera ”blaskiga” viner. De senaste åren har kvalitén höjts ordentligt och det går att göra riktiga fynd från området.

3. Languedoc i Frankrike hade ungefär samma rykte som Apulien i Italien.
En av de allra första vinprovningarna som jag deltog i, för väldigt många år sedan, sa provningsledaren. ”Det produceras väldigt mycket fotogen i Languedoc.” Det var det rykte som distriktet hade. Jag lovar att det idag inte produceras fotogen utan en mängd fina viner till bra priser.

4. Portugal producerar lika bra viner som sin stora granne Spanien, men ofta till en bråkdel av priset.

5. Många länder i Sydamerika producerar spännande och billiga viner, t.ex. Argentina och Chile.

Eftersom jag skriver om viner på flera olika ställen lägger jag inte ut tips på enskilda sorter här, men ni som är intresserade av prisvärda viner är välkomna till: www.skrivovin.se

Det lönar sig att botanisera bland hyllorna och våga testa lite ovant och nytt.
Lycka till !

  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.